Gå til indhold

Clean and care


Vi giver dig tips og tricks til, hvordan du passer bedst muligt på tøjet, når du vasker det. På den måde kan vi sørge for, at det når ud til flest mulige familier.

Pletter

Pletter er uundgåelige og kan være genstridige at komme af med. Nedenfor kan du se vores guide til forskelligartede pletter.

Uheld i bleen
Det er vigtigt, at man reagerer hurtigst muligt, så pletterne ikke når at tørre ind.
Sæt tøjet i blød i varmt vand, evt. med lidt sæbe uden parfume. Lad tøjet ligge i blød i 10-15 min. Brug herefter en rengøringssvamp eller lignende til at skrubbe området og vask herefter tøjet efter anvisningerne.

Gylp og opkast
Der kan forekomme perioder, hvor baby vil have en tendens til opkast og gylp. Det forårsager ofte en gullig plet på tøjet, som kan være svær at komme af med. Her kan du med fordel lægge tøjet i blød i lunkent vand. Derefter drysser du bagepulver på området og til sidst hælder du danskvand over området, og skrubber pletten med en tandbørste eller rengøringssvamp. Lad det sidde i 5-10 minutter og vask derefter tøjet som normalt.

Den rette temperatur når du vasker tøjet

Mange tror fejlagtigt, at babytøj skal vaskes ved høje temperaturer for at sikre, at tøjet bliver ordentligt rent, men det er ikke nødvendigvis helt sandt. I vaskeanbefalingen i det meste tøj står der, at den anbefalede vasketemperatur er 40 grader varmt. Det gør sig også gældende for babytøj. Det er anbefalelsesværdigt, fordi den lavere temperatur slider mindre på tøjet og sikrer derved en længere holdbarhed.

Ofte behøver man blot at vaske helt nede på 30 grader, hvis der ikke er nogle pletter på tøjet. Hvis tøjet til gengæld har lidt gylp, opkast eller andre efterladenskaber på sig, så er det ofte helt fint blot at forbehandle pletten og derefter smide det i en 40 graders vask. Det vil samtidigt spare dig penge og spare miljøet for unødvendigt energiforbrug. Undtagelsen til dette kan være, hvis baby har været syg, og man derfor vil fjerne vira eller bakterier fra tøjet, eller hvis der har været et stort uheld og tøjet er MEGET pletfuldt.

Huskereglen for vasketemperaturen er derfor:
- 30 graders vask ved ingen pletter
- 40 graders vask ved mindre uheld + forbehandling af pletterne
- 60 graders vask ved større uheld + forbehandling af pletterne

Undgå kemikalier i babytøjet

Det man ønsker mindst af alt er, at ens barn skal blive udsat for kemikalier og i sidste ende udvikle allergier af kemikalierne.

Da vi i Tiny Nation deler vores tøj med andre, så ønsker vi også at bevare tøjet kemikaliefrit, og derfor anbefaler vi kraftigt, at man vælger vaskemidler, som er fri for parabener og parfume.
Her kan vi anbefale produkter, der er Svanemærkede, da det sikrer kvaliteten af produktet.

Vi anbefaler derudover, at man ikke bruger blødgørende midler i tøjvasken, da det også tilsætter kemikalier i tøjet, som vi ønsker at undgå. Alt tøj hos Tiny Nation er af højeste kvalitet, og det bør derfor ikke være nødvendigt at tilføje blødgørende midler, da tøjet i forvejen er blødt.
Man kan med fordel i stedet anvende lys lagereddike, der giver nogle af de samme effekter på tøjet som skyllemidler. Eddiken vil blødgøre tøjet, samtidig med at det ikke indeholder parfume, som potentielt kan udvikle parfumeallergi hos baby. Derudover vil eddike løsne rester af gamle stoffer, hvilket gør det nemmere at vaske tøjet rent næste gang. Fordelen ved den lyse eddike er også, at den ikke skader farverne i tøjet men i stedet er med til at forstærke farverne, der ofte kan falme lidt ved anvendelse af rengøringsmidler.

Tøj er ikke altid beskidt

En af de store udfordringer vi har med vores vaskeforbrug er, at vi ofte vasker tøjet for ofte, selvom tøjet i virkeligheden ikke har behov for det. Meget tøj kan blot hænges til udluftning på en tørresnor udenfor, og så vil luften friske tøjet op efter et par timer.

Det hjælper tøjet til at holde længere, da man:
1) ikke vasker farverne ud af tøjet
2) bevarer blødheden i stoffet
3) ikke slider på tøjet fra maskinens tromle.

Det er derfor fordelagtigt blot at lufte tøjet, når der ikke har været uheld ude.

Gå til topTop